Kelkkailijan käytösetiketti


Etusivulle Moottorikelkka on ajoneuvo, jota koskevat omat liikennesäännöt. Seuraavassa ohjenuora onnistuneen kelkkailuretken varmistamiseksi.

Kelkkailu on ennenkaikkea luonnossa liikkumista ja siellä selviytymistä. Luonnossa kelkkailija voi joutua yhtä hyvin avun antajaksi kuin avun saajaksi. Oikea varustus, suunnistustaito, hyvät tavat ja luonnon ehdoilla liikkuminen ovat vähintään yhtä tärkeitä asioita kuin ajoneuvon hallitseminen.

1) Valmistelut varman päälle
Tutustu kelkkaasi ja tarkista ajovarusteesi. Varaudu sään ja kelin muutoksiin ja muiden auttamiseen. Mikäli olet maistissa, lähde vasta huomenna. Moottorikelkkailun promillerajat ovat samat kuin autoilijoillakin.

2) Pysy ja pidä jäljellä
Käytä kelkkailureittejä ja -uria. Hanki lupa muiden maille. Pysy porukassa ja pidä huoli jäljessä tulevista. Opettele kartta ja suunnistamisen taito. Ilmoita paluuaikasi, reittisi ja etapit. Kerro, miten Sinuun saa yhteyden.

3) Jätä luonto rauhaan
Liiku luonnon ehdoilla. Huolehdi roskista, pidä pienempää ääntä. Kunnioita eläimiä ja luonnon rauhaa. Vaali kasvustoa

4) Ole aulis auttamaan
Tarkkaile ympäristöäsi, näytä omat aikeesi. Varustaudu auttamaan. Varmista avun saanti. Älä jätä itseäsi pulaan auttajana. Hyvät tavat luovat hyvän mielen itsellekin. Kehitä erätaitojasi.

5) Jätä keli- ja pelivaraa
Aja maaston ja lumipeitteen mukaan. Älä anna tuntemattomankaan maaston yllättää. Vähennä vauhtia - näet kivet, kannot ja muhkurat ajoissa. Jää ei ole kilparata eikä kelkka vesien ylitystä varten. Silti puolet kelkkailun uhreista on hukkunut. Humalassa ei kelkalla selviä.

6) Kehity kelkkailijana
Harjoittele ajamista turvallisessa ympäristössä. Kartuta kelkkailijataitojasi. Mikäli kelkkailet säännöllisesti, liity kerhoon.

Moottorikelkkaa saa kuljettaa maastossa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Moottorikelkkailureitillä tai muulla tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla tulee olla ajokortti. Maastossa liikkuminen moottorikelkalla vaatii aina maanomistajan luvan. Valtion omistamille maille luvan myöntää Metsähallitus. Moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen.

Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa on 60 km/h ja jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h. Mikäli kelkkaan on kytketty perävaunu, jossa kuljetetaan henkilöitä, suurin sallittu nopeus on 40 km/h. Suojakypärä on kelkkailijan tärkein turvaväline ja siksi se on määrätty pakolliseksi kuljettajalle ja matkustajalle.

Lisää tietoa moottorikelkkailusta Liikenneturvan sivuilta osoitteesta www.liikenneturva.fi . Tämän linkin kautta pääset suoraan Liikenneturvan moottorikelkkailija -oppaaseen. Opas on pdf muodossa, joten sinulla pitää olla asennettu koneellesi esim. Adobe Reader. Jos sinulla ei ole ohjelmaa, voit ladata sen ilmaiseksi Adoben www sivuilta.

Sivun alkuun

Etusivulle